Handleidingen

Spotlite handleiding

spotlite alternatief voor spotnet

Het programma Spotlite heeft veel weg van Spotnet. Het programma staat daarom bekend als het zusje van Spotnet. Er is echter een groot verschil tussen Spotlite en Spotnet. Met het programma Spotlite kan je makkelijk zoeken maar niet downloaden. Je kan Usenet nieuwsgroepen doorzoeken en een NZB bestand aanmaken. Daarna kan je dat NZB bestand laden in je favoriete downloadprogramma, waarna de spot wordt gedownload. Veel mensen vinden Spotnet te langzaam en kiezen daarom voor het programma Spotlite, dat sneller is.

Handleiding Spotlite

selecteer taalIn deze korte handleiding willen wij je laten zien hoe het programma werkt.

Om te beginnen moet je Spotlite downloaden. Dat kan je hier doen. Na het downloaden kan het installeren beginnen.

Het is handig om de installatie van het programma in het Nederlands te verrichten. De installatie is verder vrij simpel.

Spotlite nieuwsserver instellen

spotlite nieuwsserver gegevensOm het programma te kunnen gebruiken heb je een nieuwsserver nodig. Als je nog geen nieuwsserver hebt, raden wij Eweka aan. Het voordeel van Eweka is dat je gedurende 1 week gratis gebruik mag maken van een nieuwsserver. Eventueel kan je daarna een abonnement afsluiten maar dat is niet verplicht.

Je hebt enkele nieuwsserver gegevens nodig om Spotlite aan de praat te krijgen.

Na het inschrijven bij Eweka krijg je een nieuwsserver adres. Dat ziet er meestal als volgt uit, news.eweka.nl

Daarnaast moet je een gebruikersnaam invoeren. Deze krijg je middels email van Eweka na inschrijving.

Als laatste moet je een wachtwoord invoeren. Deze krijg je ook middels email maar kan je ook aanpassen in het Eweka klantenpaneel.

Niet geheel onbelangrijk, als je anoniem wilt downloaden heb je SSL nodig. Je moet daarvoor ‘SSL encryptie’ aanvinken. Tevens moet je een poort invoeren als dit niet automatisch gebeurd. Bij Eweka kan je SSL poort 443 invullen.

Klik op OK, en Spotlite zal beginnen met het ophalen van alle spots, headers en reacties van andere gebruikers.

Zoeken en downloaden

Als het programma alle spots, headers en reacties aan het ophalen is, kan je gerust een paar uur iets anders gaan doen. Het kan namelijk uren duren voordat het programma alle spots heeft opgehaald en de lijst compleet is.

spotlite headers ophalen
Je ziet al vrij snel, tijdens het updaten, een lijst met spots staan. Als je op een van deze spots klikt, krijg je allerlei informatie te zien. Wil je de spot downloaden? Klik dan op download NZB.

Er wordt dan een NZB bestand gedownload. Dit bestand moet je openen met een newsreader, een download programma dat speciaal voor Usenet is gemaakt. Grabit en SABnzbd zijn de meest gebruikte gratis newsreaders. Ook in deze programma’s moet je weer je payserver gegevens invoeren. Klik op het NZB bestand dat je hebt gedownload via Spotlite. Je newsreader zal de spot nu gaan downloaden. Na een tijdje wachten is het bestand binnen en klaar voor gebruik.

Weinig te zien? Neem een goede nieuwsserver

Als je weinig spots ziet of regelmatig spots niet kan downloaden dan ligt dat aan je nieuwsserver. Met een goede nieuwsserver kan je spots downloaden die 10 jaar geleden zijn geupload. De regel is dus vrij simpel, beschik je over een goede nieuwsserver, dan kan je van alles downloaden. Zelfs hele oude bestanden. Maar, als je gebruik maakt van een goedkope nieuwsserver dan heb je toegang tot een enorme hoeveelheid bestanden. Wij raden met name Eweka aan. Probeer het 1 week gratis, zonder verdere verplichtingen. Er is geen datalimiet, na de week downloaden stopt de dienst.

eweka nieuwsserver

Alternatief voor Spotlite

Als je Spotlite niet prettig vindt werken, omdat je ook gelijk met het programma wilt downloaden, kijk dan eens naar Spotnet. Dit programma stelt je in staat om te zoeken en te downloaden. Je hebt dan geen apart download programma nodig. Wil je gewoon lekker snel zoeken met een website? Kijk dan eens naar nzbserver. In principe werkt nzbserver hetzelfde als Spotlite.

Tagged , , ,