Handleidingen

Sonarr en SABnzbd

Sonarr om series uit nieuwsgroepen te downloaden
Usenet is uitstekend voor het downloaden van films en series. Zeker wanneer je een Amerikaanse serie volgt, dan wil je de volgende aflevering natuurlijk zo snel mogelijk hebben. Het is vervelend wanneer je steeds opnieuw moet kijken of de nieuwste episode al beschikbaar is, zodat je deze kan downloaden. Dit kan gelukkig een stuk eenvoudiger, namelijk door gebruik te maken van de service van Sonarr.

Automatisch downloaden met Sonarr

Sonarr maakt het je een stuk gemakkelijker om gewoon altijd de nieuwste aflevering direct te downloaden. Sonarr houdt voor je in de gaten wanneer de nieuwste episode op Usenet wordt geplaatst. Vervolgens stuurt deze een seintje naar downloadprogramma SABnzbd en dit programma zorgt er weer voor dat de betreffende serie-aflevering direct wordt gedownload en wordt opgeslagen op je computer. Je hoeft dus niet te gaan zoeken en te downloaden, zoals dat met spotnet het geval is.

Geen aflevering meer missen

Een groot voordeel van het gebruik van Sonarr is natuurlijk wel dat je geen enkele aflevering over het hoofd kan zien. Alles gaat vanzelf en je hebt er geen omkijken meer naar. Het enige wat jij hoeft te doen is naar je opslaglocatie gaan en de aflevering te kijken. Meer hoeft het niet te zijn, en dat is natuurlijk ideaal als je gewoon makkelijk alle nieuwe afleveringen automatisch op je computer wilt laten zetten. Deze zijn dan later gewoon direct beschikbaar om te kijken, zonder dat je eerst nog moet wachten tot het downloaden voltooid is.

Sonarr gaan gebruiken

sonarr series sabnzbdAls je interesse hebt in het gebruik van de service van Sonarr, dan kan je naar Sonarr.tv gaan. Hier kan je een downloadlink voor het programma vinden. Je hebt de keuze uit de versies voor Lunux, OS X en Windows. Als je hierin je keuze hebt gemaakt, dan kan je het programma downloaden en de installatiewizard doorlopen. Neem deze goed door en bevestig aan het einde met ‘OK’. Vervolgens start het programma vanzelf op en kan je ermee aan de slag.

Omstreden gebruik
Voordat je aan de slag gaat met Sonarr is het wel goed om even na te denken over de mogelijke gevolgen en wat je daarmee kan of wil doen. Het is namelijk zo dat verreweg de meeste series die verschijnen in nieuwsgroepen niet vrij zijn. Dit wil zeggen dat er een auteursrechtelijke bescherming op zit en dat je het eigenlijk niet zomaar mag downloaden. Het kan dus wel, maar het mag niet. Het is tegen de wet, en daarom moeten we er wel bij zeggen dat het gebruik van het programma Sonarr toch wel wat omstreden is.

Hoe werkt dit programma voor het downloaden van series?

Sonarr is het programma dat je kan inzetten om nieuwe afleveringen van je favoriete serie direct te laten downloaden vanaf het moment dat deze beschikbaar is in nieuwsgroepen. Sonarr is gemakkelijk in gebruik, maar je moet natuurlijk wel even weten hoe het werkt. Je moet eerst de juiste versie van Sonarr downloaden, dus de versie voor Linux, voor OS X of voor Windows. Omdat de meeste mensen de versie voor Windows downloaden zullen we de omschrijving van de werking van Sonarr ook op basis hiervan uitleggen.

Starten met Sonarr

Als je Sonarr hebt gedownload en de installatiewizard hebt doorlopen, dan start het programma vanzelf. Het is dan de bedoeling dat je eerst aangeeft welke serie je graag automatisch gedownload wilt hebben. Om dit aan te geven ga je naar ‘Add Series’. Hier kan je typen om welke serie het gaat. In de meeste gevallen zijn steekwoorden al voldoende om de serie te vinden. Je kan de juiste serie opzoeken in de suggesties die je worden gegeven. Je kan aangeven op welke locatie de bestanden moeten worden opgeslagen door te klikken op ‘select path’ of door te klikken op ‘add a different path’. Hiervoor kan je op het blauwe pictogram op je scherm klikken, waarna de bestandsbrowser wordt geopend. Met het vinkje en met OK wordt het geheel eenvoudig bevestigd.

Wat moet er worden gedownload?

In Sonarr kan je naar ‘monitor’ gaan om in te stellen wat er wel en niet moet worden gedownload van de betreffende serie. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je alle beschikbare afleveringen wilt downloaden door ‘All’ aan te klikken. Wil je enkel de afleveringen laten downloaden die nog moeten komen? Dan kan je ‘Future’ selecteren. Je kan ook eisen stellen op het gebied van kwaliteit. Dit doe je bij ‘Profile’. Hier kan je ook weer ‘Any’ aangeven. In dit geval wordt er een aflevering gedownload zonder dat er aan de resolutie voorwaarden worden gesteld. Hiermee is de kans dat de aflevering op de kortst mogelijke termijn te downloaden is natuurlijk wel het grootst. Je kan ook aangeven wat je minimale resolutie eisen zijn, tussen de 720 p en de 1080 p.

Staan alle instellingen goed?

Heb je alle instellingen bekeken en, waar nodig, gewijzigd naar je eigen voorkeuren? Dan kan je klikken op het groene plusje om de titel aan deze instellingen toe te gaan voegen. Vervolgens kan je altijd de actuele status van de downloads bekijken bij ‘Series’.

Sonarr en SABnzbd koppelen

Usenet biedt kwalitatief hoogwaardige bestanden, zoals onder meer films en series, muziek en complete albums. Om goed gebruik te maken van alle services en mogelijkheden van Usenet is het goed om een aantal extra programma’s te gebruiken. Downloadprogramma SABnzbd is echt een must en ook Sonarr maakt het allemaal net even een stuk makkelijker en sneller.

Waarom Sonarr gebruiken?

sonarrSonarr is een programma dat nieuwe afleveringen van series in nieuwsgroepen kan detecteren. Wanneer je Sonarr gebruikt, dan kan je instellen dat deze voor jouw favoriete serie een seintje naar SABnzbd stuurt wanneer er een nieuwe aflevering beschikbaar is. Vervolgens zorgt downloadprogramma SABnzbd ervoor dat de data van Usenet wordt afgehaald, automatisch wordt gedownload en op de gewenste opslaglocatie terecht komt op jouw pc. Ideaal natuurlijk, maar hiervoor is het wel nodig om SABnzbd te koppelen aan Sonarr.

Vanuit Sonarr koppelen

Het koppelen is vrij eenvoudig. Je gaat eerst naar ‘Settings’ en vervolgens naar ‘Download Cliënt’. Hier kan je het plusteken aanklikken om SABnzbd toe te voegen. Vervolgens vul je een naam in die logisch is en je vult de unieke SABnzbd code in bij de API Key. Deze code kan je vinden door in dit programma te navigeren naar ‘Instellen’ en vervolgens naar ‘Algemeen’. Heb je voor je SABnzbd een gebruikersnaam ingesteld met een bijhorend paswoord? Dan vul je deze in en kan je het geheel bevestigen door op ‘Save’ te klikken.

De nzb zoekmachine activeren

Met het leggen van een verbinding tussen SABnzbd en Sonarr ben je er nog niet helemaal. De volgende stap is het activeren van de nzb zoekmachine van Usenet in Sonarr. Hiervoor ga je naar ‘settings / Indexers’. Wanneer je uitsluitend afleveringen wilt downloaden die nog moeten verschijnen (Future), dan is het goed om te kiezen voor een activatie van Womble’s. Wil je Sonarr ook inzetten om inmiddels al verschenen afleveringen te downloaden, dan heb je een zoekmachine van Usenet nodig die Newznab ondersteunt. Om deze nzb zoekmachine vervolgens op te nemen in Sonarr moet de API-sleutel van de betreffende zoekmachine naar het Sonarr programma te kopiëren. In dit geval behoort de nzb zoekmachine binsearch tot de beste mogelijkheden.

Tagged , , , ,