Handleidingen

SABnzbd handleiding

sabnzbd handleiding

Welk downloadprogramma gebruiken voor Usenet? SABnzbd!
Usenet is voor velen een ideale manier om allerlei bestanden te downloaden, waaronder films en muziek. Om de mediabestanden te kunnen downloaden van usenet is het nodig om de nieuwsserver gegevens aan een goed downloadprogramma toe te voegen. Dit is heel goed mogelijk met verschillende programma’s, zogenaamde newsreaders. Grabit en NZBget zijn newsreaders maar SABnzbd is toch wel de beste en meest uitgebreide newsreader.

SABnzbd is open source software

Als je voor open source software kiest is, SABnzbd is een uitstekende optie. Met deze open source software kan je niet alleen heel eenvoudig en zorgeloos aan de slag, maar je kunt ook gebruik maken van de meest uiteenlopende mogelijkheden die je met diverse andere open source software niet hebt. Je kan het installatiebestand van SABnzbd downloaden voor Linux, OS X en voor Windows.

Starten met SABnzbd

sabnzbd nieuwsserver instellenAls je SABnzbd hebt gedownload, dan is het nodig om de installatieprocedure door te nemen. Wanneer je dit hebt gedaan, dan wordt het programma in de browser geopend. Vervolgens stel je de taal in op Nederlands en kan je doorgaan met de Start Wizard. Alle nieuwsserver gegevens die je hebt ontvangen moeten hier vervolgens worden ingevuld. Hierbij valt te denken aan de verbindingen, het poortnummer, de servernaam, een gebruikersnaam en natuurlijk een wachtwoord.

Je downloads afschermen

Vind je het vervelend om te weten dat anderen kunnen zien wat jij wel en niet download? Dat is niet vreemd. Het is toch een beetje privé, al heeft niet iedereen er moeite mee. Als jij het vervelend vindt dat iedereen kan zien welke bestanden jij downloadt, dan kan je via de versleutelde verbinding downloaden. Het is wel belangrijk dat dit protocol door de betreffende nieuwsserver wordt ondersteund. Om te downloaden via deze versleutelde verbinding is het belangrijk om een compatibel poortnummer in te vullen en de SSL aan te vinken.

De SABnzbd verbinding checken

Wanneer je alles hebt doorlopen, dan kan je gebruik maken van de Test Server om de verbinding te checken. Als alles in orde is, dan kan je de laatste stappen gemakkelijk doorlopen in de Wizard. Alle instellingen staan namelijk al goed, dus je hoeft geen wijzigingen meer door te brengen en je kan voortdurend op ‘volgende’ klikken om het af te ronden.

Het instellen van de opslaglocatie van Usenet downloads
Heb je downloadprogramma SABnzbd geïnstalleerd voor Usenet? Dan heb je waarschijnlijk de hele Start Wizard doorlopen en kan je verder met Usenet. Na het doorlopen en voltooien van de Wizard van SABnzbd is het downloadprogramma direct goed ingesteld om de Usenet downloads eenvoudig binnen te gaan halen. Het is hiervoor wel makkelijk om zelf even een map in te stellen.

Waar komen de gedownloade bestanden terecht?

sabnzbd nzb toevoegenBij verreweg de meeste programma’s is het zo dat er al een standaard map ingesteld staat waarin gedownloade bestanden worden geplaatst. Als je even niet oplet, dan heb je een bestand binnengehaald maar geen idee in welke map je dit terug kan vinden. Vaak is het namelijk zo dat de bestanden terechtkomen in een map die je eigenlijk zelf niet gebruikt. De map ligt niet voor de hand en het kan behoorlijk lastig zijn om deze dan terug te vinden. Je komt er alleen achter waar de bestanden staan door bij het downloaden van een nieuw bestand goed op te letten op welke map er aangegeven wordt als opslaglocatie. Dit kan natuurlijk makkelijker.

Zelf de SABnzbd opslaglocatie instellen

Iedereen heeft een andere werkwijze met de computer of andere devices, en dat betekent ook dat iedereen eigenlijk een eigen mappen voorkeur heeft. Het is daarom goed om te weten dat je de opslaglocatie voor bestanden die je hebt gedownload van Usenet zelf ook kan instellen, zodat je precies weet in welke map je jouw Usenet downloads terug kan vinden. Je gaat hiervoor naar ‘Instellen – Mappen’. Vervolgens kan je een keuze maken bij Map. Deze stel je voor de verwerkte downloads in op ‘Browse’. Je kunt nu op de puntjes klikken en direct door de locaties bladeren om de gewenste bestandslocatie te selecteren. Vergeet niet om de keuze te bevestigen door op ‘OK’ te klikken.

Opslag voor tijdelijke downloads

Op dezelfde wijze is het mogelijk om de tijdelijke downloads op te laten staan op een opslaglocatie die je zelf kiest. Zo weet je altijd precies waar de (tijdelijke) downloads terecht komen. Je kunt alle wijzigingen die je in het programma hebt gemaakt vinden in het menu ‘Opslaan’.

Teveel gedoe? Kies voor spotnet!

Sommige mensen willen downloaden simpel en overzichtelijk houden. Als jij SABnzbd teveel toeters en bellen vindt hebben, probeer dan spotnet eens. Met spotnet kan iedereen in een handomdraai downloaden.

Tagged ,