Usenet nieuws en informatie

Gratis nieuwsserver van internetprovider

gratis nieuwsserver kpn ziggo

Vroeger was het zeer gebruikelijk dat mensen een nieuwsserver gebruikten van hun internetprovider. KPN, Ziggo, XS4ALL, Telfort, Cayway en andere internetproviders boden een gratis nieuwsserver aan. Tegenwoordig zijn er geen internetproviders die een gratis nieuwsserver aanbieden.

KNP en Ziggo nieuwsserver

Zowel KPN als Ziggo hadden vroeger een uitstekende gratis nieuwsserver. In de tijd dat Ziggo nog Casema heette, beschikte het bedrijf over een fantastische nieuwsserver. Het was voor Casema klanten helemaal niet nodig om een payserver te nemen. Ook KPN gaf klanten toegang tot een redelijk goede nieuwsserver. Maar dat is helaas verleden tijd.

Toen internetproviders nog een nieuwsserver aanboden werd Usenet heel anders gebruikt. Ten eerste punt waren er geen Blu-ray films die mensen downloaden. Men downloadde hooguit een DIVX film van nog geen GB, wat MP3’s en ebooks. Het was qua bandbreedte en opslag goed te doen voor providers. Maar, doordat mensen steeds meer en steeds grotere bestanden gingen downloaden, ontstond er een probleem. Een internetprovider had veel meer opslagruimte nodig om een goede nieuwsserver te kunnen aanbieden. En, internetverbindingen werden sneller. Mensen gingen massaal grote bestanden downloaden. Om een redelijke nieuwsserver te kunnen aanbieden had een internetprovider zoals KPN of Ziggo complete serverparken nodig met zeer snelle verbindingen. Het was voor internetproviders niet meer rendabel om een goede nieuwsserver aan te bieden. Dus, stopten ze ermee.

Maar er was nog een andere reden. Veruit de meeste bestanden die via Usenet worden gedownload, bevatten copyright. En dat was ook een probleem. Stichting Brein en soortgelijke organisaties klopten aan bij internet providers zoals Ziggo en KPN omdat ze copyright beschermd materiaal op hun servers hadden staan. En toestonden dat klanten dat downloadde. Het was ook juridisch een probleem. En, dat is waarom er tegenwoordig geen providers meer te vinden zijn die een goede nieuwsserver aanbieden. Wilt je een goede nieuwsserver, dan moet je er helaas voor betalen.

Probeer de Eweka nieuwsserver

Tegenwoordig is het helaas noodzakelijk om te betalen voor een nieuwsserver. Usenet providers, zoals Eweka, zijn gespecialiseerd in het aanbieden van snelle payservers. Bij een Usenet provider met een eigen backbone, zoals Eweka, is het vaak niet nodig om te betalen. Ze bieden een gratis nieuwsserver proefperiode aan. Zo kan je bij Eweka een week gratis gebruik maken van een snelle payserver. Na die week kan je ervoor kiezen om een abonnement af te sluiten. Naast Eweka zijn er enkele andere uitstekende Usenet providers die je eerst gratis kan testen voordat je een abonnement afsluit.

Bij Usenetbucket kan je bijvoorbeeld een week lang 20 GB downloaden. Usenet.nl biedt een gratis payserver proef aan van 2 weken. Bij XSnews kan je maar liefst 2 weken downloaden en bij Pure Usenet kan je een week onbeperkt downloaden om daarna eventueel te kiezen voor een betaalde payserver. Het is een uitstekende manier om te kijken of een Usenet provider een goede, snelle payserver aanbied die het geld waard is.

Tagged