Usenet nieuws en informatie

Binsearch en nzbindex alternatieven

Er zijn vele manier om nieuwsgroepen te doorzoeken. Veel mensen gebruiken binsearch en nzbindex. Maar er zijn andere, handigere manieren om te zoeken naar een nzb bestand.

Binsearch search engine

binsearchBinsearch is de grootste en meest gebruikte nzb search engine. Dagelijks wordt de nzb zoekmachine wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt. Niet zonder reden, binsearch heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere nzb search engines. De retentie is goed, het is mogelijk om te zoeken naar nzb bestanden die meer dan 8 jaar oud zijn. De meeste payservers kunnen deze bestanden niet eens downloaden, maar er kan dus wel naar gezocht worden.

Een andere voordeel is dat gebruikers kunnen zien of bestanden compleet zijn en er voldoende par bestanden zijn gepost. Daarnaast waarschuwt binsearch als een bestand beveiligd is met een wachtwoord.

Het is mogelijk om alle bestaande nieuwsgroepen zeer gericht te doorzoeken via de ‘advanced nzb search‘ optie, waardoor een hoop overbodige bestanden niet worden weergegeven.

Nzbindex

Een goed alternatief voor binsearch is nzbindex. Deze nzb zoekmachine heeft een uitstekende nzb search en lijkt in veel opzichten op binsearch. De retentie van nzbindex is gemiddeld 5 jaar. Een voordeel is dat gebruikers nzbindex ook op Nederlands kunnen instellen.

Er zijn vele andere nzb zoekmachines maar binsearch en nzbindex zijn het meest praktisch in gebruik.

Alternatieven voor binsearch en nzbindex

Een nzb zoekmachine is handig maar niet altijd even praktisch. Er is niet veel informatie over een post te vinden, soms is het handig om te zien wat je nou precies gaat downloaden. Een beschrijving, extra informatie over de kwaliteit, links met meer informatie, een afbeelding en reacties van andere downloaders kunnen erg praktisch zijn. Als je deze informatie niet hebt ben je eigenlijk blind aan het downloaden. Een kinderfilm kan dan wel eens een actiefilm zijn, een simpele applicatie een virus. Veel mensen downloaden daarom liever niet direct middels nzb zoekmachines.

Newzbin

Newsbin is een usenet website die ook als nzb zoekmachine gezien kan worden. Het is een Nederlandse website met een compleet forum en een chatbox. Voor sommige functies moet worden betaald maar newzbin is ook uitstekend te gebruiken als je niet wilt betalen.

De interface ziet er erg strak en overzichtelijk uit. Aan de linkerkant kan je zoeken naar bepaalde genres, zoals films en series in allerlei formaten, maar ook naar muziek, applicaties en vele andere zaken. Bij de spots is veel informatie te zien. In de rechterbovenhoek is het mogelijk om direct een nzb te downloaden of de complete spot in een keer in SABnzbd te laden.

Nzbserver

Nzbserver lijkt in veel opzichten op newzbin. Het is makkelijk om te zoeken, er is veel informatie te vinden bij spots en indien gewenst kan men direct een nzb bestand downloaden. Ook is het mogelijk de bestanden van de spot eerst op binsearch te bekijken. In tegenstelling tot newzbin is het niet mogelijk om je te registeren en ook doneren is niet mogelijk. Het vreemde van nzbserver is dat de website op geen enkele manier inkomsten probeert te werven, hoe ze online weten te blijven is een raadsel. Nzbserver is overigens gemaakt met Spotweb, een script waarmee iedereen een website zoals nzbserver kan opzetten. Dat script is hier te vinden.

Spotnet

Tot nu toe hebben wij het alleen gehad over nzb sites. Er zijn echter ook uitstekende programma’s waarmee je nieuwsgroepen kan doorzoeken. Spotnet is het meest gebruikte programma om te zoeken naar spots. Waarschijnlijk zijn er meer mensen die spotnet gebruiken dan alle nzb sites bij elkaar. Het enorme voordeel van spotnet is dat het programma na installatie direct gebruikt kan worden om te zoeken en te downloaden. Spotnet is dus bij uitstek geschikt voor de makkelijke of beginnende downloader. Een nadeel is dat de installatie nogal wat tijd in beslag neemt maar daarna werkt spotnet fantastisch.

Andere manieren om nieuwsgroepen te doorzoeken

Natuurlijk zijn er nog veel meer websites en programma’s om nieuwsgroepen te doorzoeken.Helaas verdwijnen sommige usenet websites soms zomaar, zoals dat ook is gebeurd met FTD, ftdonline en place2home.net. Wij nemen de grootste en beste websites op als ze langer dan een jaar online zijn.

Tagged , , , ,