Usenet nieuws en informatie

Binsearch heeft nadelen

binsearch via spotweb of spotnet

Er zijn heel wat manieren om te downloaden uit nieuwsgroepen. In veel van die gevallen heb je een nzb zoekmachine nodig. De meest gebruikte nzb zoekmachine is Binsearch. Naast Binsearch gebruiken veel mensen ook nzbindex. Deze nzb zoekmachines werken echter hetzelfde.

Wat is Binsearch eigenlijk?

Voordat mensen Spotnet gebruikte, was het noodzakelijk om een nzb zoekmachine te gebruiken. Zoeken kon en kan middels Spotweb, websites zoals nzbserver en Usenet websites. Maar als er een nzb bestand moet worden gedownload, dan wordt er vrijwel altijd verwezen naar een nzb zoekmachine. In veel gevallen is dat binsearch, maar het kan ook een andere zoekmachine zoals nzbindex zijn.

Via zo’n zoekmachine wordt dan een nzb bestand gedownload. Dat bestand is in staat om alle bestanden die bij een download horen bij elkaar te halen. Een voorbeeld, als je een film wilt downloaden, download je alleen een klein nzb bestand. Door hierop te klikken, worden vele andere bestanden gedownload. Na het downloaden worden die bestanden uitgepakt en pas dan heb je de film op je harde schijf staan. Een nzb bestand is dus een handig klein bestandje dat andere bestanden ophaalt, waardoor je een compleet bestand kan downloaden.

Zoeken en downloaden met een nzb zoekmachine

Het is mogelijk om direct met binsearch of nzbindex te zoeken naar een bestand. Je kan dan het nzb bestand downloaden en openen met een newsreader. Een newsreader is een download programma speciaal voor nieuwsgroepen. Veel mensen vinden dit echter geen prettige manier om te downloaden. Ze gebruiken Spotweb of een spotweb website, zoals de website nzbfly.com.

Zo werkt het met nzbserver

binsearch via spotwebAls je een nzb bestand wilt downloaden via de website nzbserver of een andere spotweb website, gebeurd dat via nzbindex of binsearch. Bovenaan iedere spot zie je een verrekijker en ‘nzb’ staan. Als je op nzb klikt, wordt er direct een nzb bestand gedownload. Klik je op de verrekijker, dan word nzbindex of binsearch geopend. Je ziet dan alle bestanden die bij de spot horen. Dit kan handig zijn, als een bestand niet compleet is of een wachtwoord bevat, dan is dat namelijk zichtbaar. Door alle bestanden te selecteren en op ‘create nzb’ klikken wordt er dan een nzb bestand aangemaakt. Zo kan je via een nzb zoekmachine dus ook een nzb bestand aanmaken.

Nzbindex en Binsearch hebben een nadeel

Tegenwoordig worden films en muziek vrijwel direct verwijderd uit de index van nzb zoekmachines. Als een instantie die copyright beschermd een take down notice doet, worden bestanden verwijderd door binsearch en nzbindex. Dat betekend dat ze verwijderen uit de zoekmachines en niet langer te vinden zijn. Maar, ze zijn er nog wel. Door direct een nzb bestand aan te maken met nzbserver, nzbfly of een andere spotweb website kan je een dergelijke film dan vaak nog gewoon downloaden. Ook met Spotnet is een bestand dat niet meer te vinden is met nzbindex of binsearch nog gewoon te downloaden. Dat komt omdat de spotter zelf een nzb bestand heeft geupload bij het aanmelden.

Spotnet kan meer dan Binsearch

Binsearch is in staat om in vele nieuwsgroepen te zoeken en heeft een retentie van 1100 dagen. Dat lijkt niet veel en erg veel is het ook niet. Een payserver, zoals die van Eweka, kan bestanden downloaden van 4000 dagen en meer. Je hebt dan in veel gevallen niets aan binsearch.

Met Spotnet is het mogelijk om bestanden te downloaden die ouder zijn dan 9 jaar. Als je iets niet kan vinden en downloaden via Binsearch, kan Spotnet dan mogelijk wel.