Payservers

Astraweb

astraweb

Astraweb is een Amerikaanse Usenet provider en biedt verschillende payserver pakketten aan. Ze hebben geen trial, het is dus niet mogelijk om Astraweb gratis te testen.

Astraweb payserver abonnement

Deze Usenet provider heeft maar 1 pakket, alleen kan je ervoor kiezen om te betalen per maand, kwartaal of per jaar. Wie een maandabonnement afsluit, moet $15,- betalen. Dat is best prijzig als je bedenkt dat er providers zijn die een payserver en gratis VPS aanbieden voor nog geen 10 euro. Je prijs die je maandelijks betaald als je voor het jaarabonnement kiest is $8,- wat redelijk is voor een goede payserver.

Alle pakketten zijn hetzelfde, er wordt een ongelimiteerde downloadsnelheid beloofd, 50 verbindingen, het gebruik van SSL is mogelijk en Astraweb zegt 3000+ dagen retentie te hebben.

Helaas is ‘ongelimiteerd’ in dit geval wel gelimiteerd en behoorlijk variabel. Na verschillende tests haalden wij een downloadsnelheid van gemiddeld 70MB/seconde. Wat opvalt, zijn de drukke tijden. In het weekend downloaden mensen over het algemeen veel meer. Juist op de piekmomenten viel de downloadsnelheid onder de 45MB/seconde.

De retentie van 3000+ dagen is helaas ook niet correct. Wat met een payserver met een retentie van 1500 dagen kon worden gedownload, konden wij niet downloaden met de Astraweb payserver. Daarnaast zijn komen sommige belangrijke nieuwsgroepen niet voor bij Astraweb, waardoor men geen toegang heeft tot de bestanden in die nieuwsgroepen.

Werking met Spotnet en andere programma’s

Astraweb werkt uitstekend met Spotnet en Spotweb als je de gebrekkige retentie en downloadsnelheid niet meerekent. Ook de bekendste newsreaders, waaronder SABnzbd, Grabit en NZBget werken goed met de payservers van deze Usenet provider.

Conclusie

Astraweb beweert een retentie te hebben van 3000 dagen maar haalt deze niet. De downloadsnelheid valt tegen, met name in het weekend, als veel mensen tegelijkertijd downloaden, kan de downloadsnelheid tegenvallen. Gezien het aanbod is Astraweb de prijs niet waard. Voor het maandelijkse bedrag dat deze Usenet provider rekent, kan men een veel betere payserver krijgen, inclusief VPN.